Haziran 2017 ayına göre TÜİK tarafından yapılan araştırmada Türkiye’de 14,816,735 adet büyükbaş hayvan; 44, 572,635 küçükbaş hayvan olduğu; ve toplam olarak; 59,389,370 adettir. Nüfusumuz şu an 80 milyon ve hayvan sayımız yukarıdaki gibidir. Oysa 1980 yılında hayvan sayısı 83 milyon iken; nüfusumuz yaklaşık 45 milyondu. Günümüzde  her yıl yaklaşık 6 milyar dolarlık et ithalatı yapıyoruz. Ülkemizde et üretimi yaklaşık 1,173,042 bin tondur. Buna göre günlük tüketim miktarı yaklaşık 3214 bin tondur. Canlı büyükbaş hayvanların ithalat vergisi % 135 ten;  % 26 ya düşürüldü; kargas et ithalatında ise % 100 –225     arasında olan gümrük vergisi % 40 a indirildi.  Ancak  bütün bunlara rağmen  et hala pahalı bir ürün.

 

O halde ortada bir gerçek var; oda hayvan sayımızı ve hayvancılığa ait yeni üretim tesisleri kurup; hayvan sayımızı bugünkünün yaklaşık iki katına çıkarmak durumundayız. Hayvancılığa ait küçük aile işletmeleri de dahil; mutlaka tesisleşmede eksik varsa; bunlarında yerleşim noktasına 40 metre uzaklıkta teşvik ve faizsiz banka kredileri, veya hibe destekleri ile işletmelerini amaca uygun; üretim yapılan yer durumuna getirilmeli  ve  işletmesini büyütmeye yönelik  plan,  proje,  teşvik, mümkünse hibe kredileri ile desteklenmeli ve hayvancılığa ait aile işletmesi geliştirilecek programla büyütülmesine destek sağlanmalı. Bu konuda yatırım yapmak isteyen; ve fiilen hayvan ve mamülleri üretimi yapacak; ve kırsal kesimde oturanlara; plan, proje, teşvik, mümkünse hibe kredileri ile hayvancılık işletmesi kurmalarına yardımcı olunmalı; ve bu işletmelere 10 büyükbaş hayvandan; ve 30 küçükbaş hayvandan başlayarak; giderek artan sayıda 30, 50, 100, 150, 200, 250 başa kadar destek verilmelidir. Büyük hayvancılık işletmesi kuranlar özendirilmeli; ve işletmenin  bir bütün halinde süt ve yoğurt üretim,  kombina,  soğuk hava deposu,  frigoritik tır dahil top yekün projelendirilmeli;  tesislerin hayvan üretimini kapsamıysan  kısımları daha sonrada tesisleşmesi sağlanabilir. Bu tip tesisler doğrudan kırsal kesimde (mahalle veya köy), düşük rakımlı yaylalarda, meralarda kurulabilir; ve daha iyi sonuçlar verebilir.

       Bu konuda kredi destekleri sağlayan  Kosgeb, TKDK (İpard) ve Devlet Bankalarının sağlamış olduğu faizsiz desteklerden yararlanılabilinir.