Türkiye’nin 2022 yılı ocak, kasım dönemi ihracaatı; 231 milyar 248 milyon dolardır; buna karşılık ithalatıda; 2021 yılının aynı dönemine göre % 36,6 oranında artarak 331 milyar 98 milyon dolar oldu. Dış ticaret hacmi % 26,3 oranında artarak  562 milyar 347 milyon dolardır. İthalatımız ihracatımızdan 99 milyar 850 milyon dolar fazladır ve bu dış ticaret açığı olarak ortaya çıkıyor.  (2022 yılı ocak – kasım dönemi) İhracaatın  ithalatı karşılama durumu % 69,8 de kalıyor.

     Görüldüğü gibi özellikle ithalatımız çok artıyor. Bu nedenden döviz açığı ortaya çıkıyor. Hükümet tarafından eylül 2022 de yapılan programa göre bu yılki enerji faturasının 103 milyar dolar civarında olacağı hesaplanıyor. (Kömür, petrol, doğalgaz ) Bu miktarın gelecek yıllarda biraz aşağı geleceği hesaplanıyor.  Türkiye ürettiği elektriğin % 25 ini doğalgaz çevrim santrallerinden elde ediyor. Şu anda bunu başka kaynaklara çevirebilme imkanı kısa vadede yok gibidir. O halde Türkiye yeni yapacağı enerji yatırımlarında özellikle yeşil enerji kaynaklarına yönelmelidir. Ülkemizde güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi potansiyeli hayli yüksektir. Gelecekte bu potansiyel elektrik enerjisini ihtiyacını karşılar düzeydedir.

       Şu anki duruma göre ürettiğimiz petrol;  ihtiyacımızın % 8 ini karşılar durumdadır. Eğer yeni  petrol üretim kaynakları bulur; ve tükettiğimiz petrolün yarısını bu kaynaklardan karşılar duruma gelirsek; önemli seviyede ithalatı azaltabiliriz.

       Şu anda elektrik üretiminde bir sıkıntı görünmemektedir.  O halde özellikle her çeşit taşıma araçlarının (Otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon, tır ) yerli üretimle; elektrikle çalışan cinslerinin de; üretimleri teşvik edilmeli; ve elektrikli  araçlarla ilgili şarj altyapılarını tüm Türkiye geneline,  ihtiyaca cevap verir seviyede kurulması gerekiyor.

     Döviz giderlerinde denge Ülkemiz lehine oluşursa enflasyonda; buna bağlı olarak düşecektir. Büyüme oranları yükselecek ve sorunsuz devam edecektir.