Rusya bir imparatorluk. İçinde 21 farklı özerk cumhuriyet var. Putin yönetimi ''Özerk Cumhuriyetleri'' bölgesel yönetimlere dönüştürdü. ''Bir memlekette bir Cumhurbaşkanı olur'' diyerek, Cumhuriyetlerin özerkliğine son verdi. Özerk Cumhuriyetler, bu girişimden son derece rahatsızlar.

Dahası, Cumhuriyetler fakirler. Fakir kalmalarını, Ruslara bağlıyorlar. En önemli göstergeleri Rus Oligarklar. Oligarklar çok zengin ve Rusyanın yarattığı katma değeri kendi aralarında bölüşüyorlar.

İmparatorlukların çıkmazlarından birisi de gelir bölüşümümdeki aşırı adaletsizliktir. Dünyanın her tarafında kural aynıdır. Devlete yakın olanlar, zenginleşir. İmparatorluklarda ise iktidara yakın olanların zenginleşme işlevi, yaşam biçimine dönüşür. Bu durum, fakir Cumhuriyetlerin gözünden kaçmıyor.

Sovyetleri bir arada tutan güç sosyalist ideoloji idi. 1991 yılında sovyetler dağıldıktan sonra, sosyalist ideolojinin yerini serbest piyasa ekonomisi aldı. Serbest piyasa ekonomisi, liberal ideolojiye dayanır. Liberalizmin hedefinde bireysel özgürlükler ve zenginlik vardır. Rusya, halklara özgürlük tanımıyor ve zenginlik ümidi veremiyor.

Rusya, Halkları bir arada tutucu ideoloji olarak Ortodoks Kilisesini öne çıkardı. Ancak, başka dinden olanların itirazı üzerine çok dinli bir yapılanmaya göz yummak zorunda kaldı. Fakat, inandırıcı olamıyor.

Rusya, Batıya gaz, petrol ve ham madde satıyor. Mamul madde ve ileri teknoloji ürünleri satın alıyor. Karşılıklı ticaretten herkes istifade ediyordu. Ekonomisi, bu ticarete bağımlı olarak şekillenmişti. Ticaretin durması, Rus ekonomisine zarar veriyor.

Ukraynaya savaş açması üzerine, Amerika gaz ve petrol alımını durdurdu. Batı ticaret ambargosu uyguluyor. Para ve sermaye piyasalarını Ruslara kapattı. Rus ekonomisi, stoklardan harcamaya başladı. Çok geçmeden, stoklar tükenecek ve mal yokluğu ile karşılaşacaktır. Rusyayı mal yokluğunun getireceği sosyo-ekonomik problemler bekliyor.

Para ve sermaye piyasalarının kapatılması, etkisini hemen gösterdi. Rus Rublesi yüzde 60 değer kaybetti. Enflasyonu önlemek amacıyla Rus Merkez Bankası faizleri iki misline çıkardı. Finans piyasasında sorun yaşanıyor.

Savaşın ekonomik maliyeti vardır. Zira, savaşta kullandığınız her şey tüketim olarak sonuç verir. Askeri tüketim arttıkça, sivil tüketim azalır. Sivil tüketimdeki azalmalar, siyasi iktidarların meşruiyetini tartışmaya açıyor.

Sosyo-ekonomik sonucu bilen Batı, ekonomik çöküntüyü hızlandırıcı politika uyguluyor. Ruslara her türlü ekonomik ambargoyu uyguladı. Savaşın uzaması için elinden geleni yapıyor.

Rusyayı zor günler bekliyor.